27/05/2019
En la celebració del tercer plenari, s’han tractat els reptes i línies de treball a seguir en tres àrees: medi ambient, canvi climàtic i recursos hídrics; economia i gestió de l’aigua, i diàleg i compromís social.
La reunió ha servit per abordar les reflexions, els temes de debat, reptes i línies de treball per fer de Barcelona una ciutat puntera en la consecució dels objectius de l’Agenda 2030.
BARCELONA, 24 DE MAIG DEL 2019. El Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social d’AGBAR ha celebrat la tercera sessió plenària en què s’ha posat sobre la taula el repte de fer de Barcelona i la seva àrea metropolitana punta de llança en la lluita contra el canvi climàtic davant els reptes que s’hauran de superar en la gestió de l’aigua. D’aquesta manera s’han situat els temes de debat, els reptes i les línies de treball en les tres grans àrees que s’han abordat durant aquests últims 3 mesos en tallers i grups de treball. En primer lloc el Medi Ambient, el Canvi Climàtic i els recursos hídrics a casa nostra. En segon lloc, tots els assumptes relacionats amb l’Economia i la Gestió de l’Aigua. I en darrer lloc, el Diàleg i Compromís Socials amb projectes del Tercer Sector i entorns de relació que manté la companyia.
Ha estat en l’apartat de medi ambient, lluita contra el canvi climàtic i recursos hídrics en la que s’ha situat com a repte fer de Barcelona -molt característica pel seu clima i per la manca de recursos hídrics- punta de llança en la lluita contra el canvi climàtic i com afecta en la gestió del cicle integral de l’aigua. En aquest sentit, un dels temes en els quals s’ha aprofundit més ha estat el fet d’impulsar, a Barcelona i la seva àrea metropolitana, la reutilització de l’aigua com un dels instruments per la lluita contra la sequera, i en com generar estratègies perquè la reutilització de l’aigua sigui percebuda com un benefici per a tothom, tant a nivell industrial, com agrícola, com per part dels usuaris. El debat ha sorgit arran del repte que suposarà la provisió de serveis bàsics com l’aigua i el sanejament i la sostenibilitat del sistema d’aprovisionament davant el flux de les dinàmiques poblacionals als grans nuclis poblacionals.
En l’àmbit d’economia i models de gestió, s’ha posat sobre la taula l’emplaçament perquè tots els actors implicats en la gestió de l’aigua -administracions públiques i empreses- treballin de manera interconnectada i coordinada davant les conseqüències que poden tenir els efectes del canvi climàtic i la seva afectació al desenvolupament i activitat del territori, ciutats i ciutadania. En aquest sentit, també s’ha debatut sobre la necessitat de treballar per un marc d’estabilitat institucional que permeti focalitzar els esforços en allò que és important i ens permet avançar.
I finalment, pel que fa a Diàleg i Compromís Social, el consell Assessor ha posat com a repte a Agbar anar una mica més enllà en la seva tasca a través del Fons de Solidaritat i ajudar les famílies en situació de vulnerabilitat que són beneficiàries d’aquestes ajudes per part de la companyia i ajudar-se a sortir-se’n, mitjançant els projectes en què col·labora la Fundació.