Cada any, el món produeix més de 430 milions de tones de plàstic, dos terços de les quals acaben als oceans i fins i tot arriben a la cadena alimentària humana. Davant d’aquestes xifres, les Nacions Unides visibilitzen una vegada més en el Dia Mundial del Medi Ambient la presència excessiva de plàstics en els nostres espais vitals i en el nostre planeta. Per fomentar una major sensibilització, enguany proposa un nou enfocament: alinear l’acció col·lectiva amb la saviesa elemental dels processos de la natura, on tots els recursos es regeneren, reintegrant-se en un cicle el principi i el final del qual són infinits.
La premissa és clara: urgeix dissenyar estratègies intel·ligents basades en la circularitat, el respecte al medi ambient i la col·laboració global. Agbar, referent en la gestió integral del cicle de l’aigua, s’avança a aquesta necessitat, establint aliances i impulsant mesures pioneres per avançar cap a un futur més sostenible.
Solucions que miren a la natura
La circularitat dels recursos i la preservació del medi ambient són línies mestres en els plans estratègics d’Agbar, part del grup Veolia, per assolir una major resiliència davant del canvi climàtic. La companyia implanta solucions sostenibles que s’inspiren en la natura, amb resultats mesurables en termes de descarbonització, augment de l’energia verda o naturalització d’espais.
En aquesta direcció destaquen les infraestructures verdes, que afavoreixen les funcions ecològiques del seu entorn a través d’estratègies que repliquen el funcionament dels processos naturals. Les ecofactories, que són l’evolució de les depuradores d’aigua tradicionals, constitueixen un exemple paradigmàtic.
Com funciona una ecofactoria? Primer, regenera i reutilitza les aigües residuals, aplicant els tractaments adequats per a nous usos com el reg de zones verdes o la neteja de carrers. A més, valoritza els seus residus per a nous recursos, com biofertilitzants; redueix el consum energètic, fomentant l’ús d’energia verda com el biogàs o la fotovoltaica; i impulsa la renaturalització de les instal·lacions, preservant la biodiversitat local mitjançant accions com la reintroducció d’espècies en risc o l’ús de flora autòctona.
Les Solucions basades en la Natura són una altra de les apostes d’Agbar per adaptar-se al canvi climàtic de forma més resilient i frenar la pèrdua de biodiversitat. És el cas del parc El Recorral de Rojales (Alacant) la principal funció del qual és mitigar el risc d’abocaments en cas de pluges torrencials. Allà s’han construït cinc llacunes artificials amb aigua regenerada, donant lloc a un nou paisatge on prospera una gran varietat de vegetació i fauna salvatge.
Per altra banda, la companyia promou la cultura de la conservació del medi ambient mitjançant programes que animen els seus empleats a participar activament en iniciatives de suport a les seves comunitats. Un exemple és la iniciativa BiObserva Voluntariat, que consisteix en l’observació i registre d’espècies d’avifauna a les instal·lacions de la companyia.
L’impuls d’aquestes mesures situen Agbar a l’avantguarda en la implantació d’estratègies que proporcionen beneficis ambientals, socials i econòmics i afavoreixen la biodiversitat, tal com destaca la Comissió Europea.
Avançar més ràpid entre tots
Com a part del grup Veolia, referent mundial en descarbonització, economia circular i gestió optimitzada de recursos, Agbar integra la circularitat i la protecció del medi natural en la seva estratègia global, recolzant-se en la col·laboració amb els diversos agents de canvi tant públics com privats.