37ª edició de la Copa Amèrica a Barcelona:
L’esdeveniment nàutic de referència que ha comptat amb Agbar per reforçar la sostenibilitat
Durant la competició de vela que ha acollit Barcelona entre l’agost i d’octubre d’enguany,
a Agbar, com a Official Water Utility & Sustainability Partner d’aquesta 37a edició,
hem impulsat diverses iniciatives amb l’objectiu de reduir la petjada ecològica de
l’esdeveniment, especialment en el context actual d’escassetat hídrica.
La nostra contribució a
l’esdeveniment
La nostra contribució a l’esdeveniment
Entre les principals accions que ha implementat Agbar per reforçar la sostenibilitat de l’esdeveniment, i en particular per reduir significativament el consum d’aigua, en destaca l’ús d’aigua regenerada per netejar els vaixells de regata AC75 i AC40 i les embarcacions de suport. D’aquesta manera, promovent la circularitat de l’aigua reduïm la pressió sobre els recursos hídrics, especialment l’aigua potable, en un context de canvi climàtic amb períodes de sequera cada cop més recurrents.
La col·laboració entre Agbar i la Copa Amèrica també ha inclòs el mesurament de l’impacte mediambiental de l’esdeveniment mitjançant el càlcul de les petjades hídrica i de carboni. D’altra banda, amb l’operadora local Aigües de Barcelona, part d’Agbar, s’han establert diversos punts d’aigua a tot el recinte de l’esdeveniment per proveir el públic d’aigua potable i reduir la generació de residus. A més, a la planta depuradora del Besòs s’ha posat a disposició tant de l’organització com del públic en general una instal·lació climàtica per a facilitar informació meteorològica en temps real durant el desenvolupament de la competició.
L’aigua regenerada,
clau per a la
sostenibilitat
L’aigua regenerada, clau per a la sostenibilitat de la 37a Copa Amèrica de Barcelona
Més de 50 embarcacions, incloses les de l’Emirates Team New Zealand —defensor del títol—, les de la competició juvenil i femenina i també la flota de l’organització, han utilitzat aigua regenerada que ha aportat Aigües de Barcelona per a la neteja i el manteniment dels vaixells. Es tracta d’una mesura del Pla estratègic de sostenibilitat de la 37a edició de la Copa Amèrica que ha permès reduir pràcticament el 100 % de la petjada hídrica d’aquestes embarcacions. En total, s’han subministrat uns 230 m³ d’aigua regenerada durant tota la competició. Per tal d’assolir aquesta fita s’han instal·lat tres dipòsits, dos al Port de Barcelona i un altre al Port Olímpic.
L’aigua regenerada és aigua residual depurada que se sotmet a un tractament addicional que permet que es reutilitzi per a múltiples usos, com ara netejar els carrers o regar les zones verdes urbanes i els camps agrícoles, seguint així un model d’economia circular. És un recurs de proximitat, ja que es produeix i s’utilitza al lloc on hi ha la demanda, i té un cost energètic baix, en qualsevol cas, inferior a l’aigua que prové d’altres fonts alternatives, com ara les plantes dessalinitzadores. Aquest reaprofitament d’un recurs escàs, com és l’aigua al nostre país, permet reduir la dependència de la pluja i disminuir l’extracció d’aigua dels rius i els aqüífers. L’any passat a Agbar vam regenerar més del 16 % de l’aigua que el grup depura per a nous usos.
Estands al Race Village
i la FanZone del Bogatell
Estands al Race Village i la FanZone del Bogatell:
Agbar també ha estat present a l’esdeveniment mitjançant dos estands, un al Race Village, situat al passeig marítim del Moll de la Fusta, i un altre a la FanZone de la platja del Bogatell, tots dos espais oberts a la ciutadania. Així, el públic ha pogut conèixer de primera mà les solucions del grup en la lluita contra el canvi climàtic, com ara la reutilització de l’aigua per fer front a l’escassetat hídrica, així com la preservació dels recursos naturals i del medi ambient, en particular els ecosistemes marins.
A l’estand de la FanZone del Bogatell, s’ha creat una exposició sobre la col·laboració amb UnderWater Gardens, una iniciativa de regeneració de la biodiversitat als oceans per a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic, mitjançant la col·locació dels anomenats “biòtops” que ajuden a regenerar els ecosistemes marins. Se n’han situat una cinquantena a la mateixa costa de Barcelona, a prop d’aquesta zona expositiva.
Durant l’esdeveniment, s’han organitzat diverses activitats a cadascun dels estands, amb el guiatge d’experts en diferents disciplines, com ara la innovació, l’economia circular i la sostenibilitat, a través de xerrades i inclús cates d’aigua. També diversos centres educatius han visitat els nuestres stands i experimentation el nostre joc interactiu sobre detecció de fuites mitjançant el sò i la inteligència artificial, així com el nostre quiz de l’aigua.
D’altra banda, els visitants han tingut la possibilitat de seguir en directe les regates a través de les pantalles instal·lades als estands.
La contribució d'Agbar
La nostra connexió amb el mar ens defineix com a professionals dedicats a la preservació dels recursos hídrics. A continuació, presentem els testimonis de membres del nostre equip que van participar en el nostre estand a la Copa Amèrica, on van compartir com contribueixen a la sostenibilitat des del seu àmbit d’activitat.