Día mundial del medio ambiente

Potser l'expressió petjada hídrica ens suggereixi en un primer moment la imatge dels profunds solcs o els profunds valls amb què l'aigua i el temps modelen els paisatges més excel·lents i emblemàtics del planeta. Molt pocs pensaran en l'empremta que l'ésser humà deixa en l'aigua amb el seu consum. Si ens pregunten quanta aigua consumim diàriament, la majoria contestarà que desenes o, com a molt, centenars de litres, ja que el normal és que es pensi en els gots que ens bevem, en l'aigua que corre mentre ens rentem les dents, ens dutxem o fem servir el vàter; o també pensarem en les rentadores i els rentaplats, poc més. Però tot el que ens envolta en el nostre àmbit immediat ha necessitat aigua per a la seva producció. Per tant, a més a més de consumir aigua quan bevem, ho fem també quan mengem, ens vestim o llegim. Com més consumim, més aigua gastem.

El concepte de petjada hídrica és un indicador per conèixer l'ús directe i indirecte de l'aigua per part d'una persona, un negoci o una indústria, i es calcula en un període de temps determinat. Aquest indicador global va ser creat pel professor Arjen Y. Hoekstra, establint les bases de l'avaluació de la petjada hídrica, una eina per quantificar l'apropiació de recursos hídrics per part de l'home, així com per conscienciar sobre l'ús sostenible i responsable de l'aigua.

Per calcular la petjada hídrica d'una persona cal conèixer quins són els seus hàbits de consum. Segons l'organització Water Footprint Network, per produir un quilo de carn de boví es necessiten al voltant de 13.000 litres d'aigua, mentre que per un quilo de pomes es necessiten només uns 500 litres. D'aquesta manera, una persona amb hàbits molt carnívors consumeix entre un 10% i un 30% més d'aigua que una persona vegetariana. Espanya té una de les majors petjades hídriques per habitant del món, ja que cada espanyol consumeix diàriament com a mitjana 6.700 litres d'aigua –un nord-americà consumeix uns 7.200 litres al dia–. Davant els nous escenaris que s'acosten relacionats amb el canvi climàtic i davant la necessitat de preservar l'entorn natural, el repte més urgent és garantir el subministrament d'aigua amb el menor impacte ambiental possible i amb les majors garanties d'un ús just i eficient.

UNA XARXA D'ENTITATS

La gestió sostenible de l'aigua i la petjada hídrica és cosa de tots, incloses les empreses, el sector agrícola, les administracions públiques... Amb l'objectiu de contribuir a fomentar un ús sostenible del recurs aigua en el sector productiu, es va crear la xarxa EsAgua (www.esagua.es), gestionada per Cetaqua, centre tecnològic líder en el desenvolupament de noves tecnologies en el cicle de l'aigua, i promoguda per Water Footprint Network i Aenor. EsAgua és una xarxa a la qual s'adhereixen entitats de diferents sectors econòmics i comparteixen el compromís de realitzar avenços cap a un ús sostenible de l'aigua, així com el compromís de difondre i fer divulgació del concepte. Posteriorment, els participants poden implantar noves mesures que vagin en la direcció de calcular i reduir la petjada hídrica.

La xarxa EsAgua ofereix a les empreses adherides un espai comú on mostrar aquests avenços i les bones pràctiques, una comunicació que contribueix a posicionar les organitzacions com a referents en l'àmbit de la sostenibilitat mediambiental. Les entitats tenen la possibilitat d'intercanviar experiències en un fòrum exclusiu de debat que, a més a més, es complementa amb un espai per a materials i documentació en matèria d'empremta hídrica i sostenibilitat. Aquest intercanvi permet crear sinergies interessants dins el sector productiu, que poden ampliar l'arc d'entitats i de persones compromeses amb el planeta i el seu futur.