Día mundial del medio ambiente

L'ametller sempre havia estat considerat un cultiu de secà, sovint utilitzat per subjectar la terra dels bancals i marcar els marges. No obstant això, aquesta percepció està canviant. AWA, empresa formada en un 50% per Agbar i un 50% per Sorigué, està demostrant que, dels cultius tradicionals mediterranis de secà, l'ametller és el més agraït quan se li dona aigua. "Gràcies a l'R+D+I que portem a terme, hem detectat que l'ametller és el fruit sec amb una millor relació directa entre el reg i la producció. Això significa que podem saber exactament l'aigua a consumir –fent una gestió intel·ligent d'aquesta– per obtenir la millor producció, el que comporta un ús més racional dels recursos hídrics i energètics i, en definitiva, una aposta per la sostenibilitat i el medi ambient", explica Ramon Gras, director d'Infraestructures de l'Aigua d'Agbar, qui afegeix: "Hem de ser conscients que l'aigua és un bé escàs, que cal racionalitzar, i que, a causa de l'augment de la població, cada vegada hi haurà més necessitat de produir aliments. Per això, aconseguir un producte com l'ametlla, molt saludable i nutritiu, amb una molt bona relació qualitat-preu, un baix consum d'aigua i energia, és un dels objectius d'AWA".

Avui, AWA té 915 hectàrees d'ametllers, totes elles a l'eix de l'Ebre, i l'objectiu és acabar l'any 2017 amb un miler d'hectàrees
FOTOS: AGBAR

PROP DE MIL HECTÀREES

Avui, AWA compta amb 915 hectàrees d'ametllers, i té previst tancar el 2017 amb més d'un miler. Aquestes es troben a l'eix de l'Ebre, "la majoria a Lleida –remarca Gras–, però a Osca en tenim més de 200 i a Saragossa, en una finca de 140 hectàrees, tenim plantades 120 hectàrees d'ametllers". Però, segons Gras, la nineta dels ulls d'AWA és la finca Pla de Vencilló, prop de Lleida, als municipis de Els Alamús i Bell-lloc d'Urgell: "En unes 210 hectàrees portem a terme tota la recerca, des d'analitzar el reg o la humitat de la terra a experimentar amb diferents varietats d'ametlla", explica. I és en aquests terrenys, on està instal·lat el centre d'operacions d'AWA, on es fan els controls del sòl, d'humitat, s'estudien els tipus de cultius, les varietats, el consum d'aigua, el tipus de reg, la producció, etc., i tot per mitjà de tecnologia punta.

L'ametller és el fruit sec
amb una millor relació directa entre el reg i la producció

A la finca Pla de Vencilló, el dia a dia gira entorn de la gestió intel·ligent de l'aigua, a les estacions meteorològiques interconnectades, a la supervisió de les terres per mitjà de drons i al reg de precisió segons les condicions de temperatura i humitat. "Totes aquestes tecnologies, sumades a l'ús de mètodes més ecològics i sostenibles, i una maquinària d'última generació, ens permeten obtenir dades fiables, comparar-les, analitzar-les i prendre decisions", subratlla Gras, qui remarca: "Som punters, i som els que estem més avançats pel que fa a la varietat d'ametllers i en el foment de la sostenibilitat".

MÉS PRODUCCIÓ, MENYS AIGUA

AWA aposta per la sostenibilitat i, per aquest motiu, els seus experts i tècnics treballen per aconseguir la màxima productivitat i qualitat amb el mínim consum d'aigua i d'energia. A Catalunya –i en general a la resta de l'Estat– la productivitat mitjana de l'ametller de secà és de 150 a 200 kg en gra (sense closca, que representa unes dues terceres parts del fruit) per hectàrea. La producció en regadiu és, aproximadament, d'uns 2.000 quilos per hectàrea.

Però regar els ametllers no ha estat una pràctica habitual a casa nostra; sempre ha estat considerat un cultiu de secà. Els cultivadors d'ametlla californians van ser els primers a utilitzar el regadiu per millorar les collites i, gràcies a l'aigua, avui els americans són els màxims productors mundials d'ametlla, amb el 79% de la producció, segons dades de febrer del 2017 del Departament d'Agricultura dels Estats Units. "Ells obtenen una productivitat d'entre 3.000 i 4.000 quilos per hectàrea, però amb un consum molt més alt d'aigua", remarca Gras. Segons dades del Departament d'Agricultura de Califòrnia i un estudi de la Universitat d'Irvine, anualment empren 7.500 metres cúbics d'aigua per cada hectàrea d'ametller cultivada. "A Califòrnia només busquen producció; tant la qualitat com el gust són molt millors els de l'ametlla catalana", indica Ramon Gras.

MERCAT EN AUGE

El mercat de l'ametlla té un gran recorregut, tant a l'Estat espanyol –on es produeix entre el 6 i el 7% de l'ametlla mundial, i hi ha la necessitat d'importar-ne–, com en països com la Xina i l'Índia, que estan descobrint aquest fruit sec que ofereix importants beneficis per a la salut. "Amb el projecte AWA, Sorigué i Agbar apostem per l'ametlla de qualitat com un dels aliments del present i del futur, i amb la recerca que estem portant a terme sabem que podrem arribar a productivitats de 3.000 a 3.500 quilos per hectàrea", conclou Gras.

Ametller en flor a la finca Santa Creu, a la província de Lleida, on AWA té unes 600 hectàrees plantades

Més de vint varietats

Per aconseguir la màxima qualitat i amb la major eficiència i sostenibilitat possible, des d'AWA es treballa amb diferents varietats d'ametlla. En aquests moments, hi ha nou varietats en producció i una vintena en experimentació. Com explica Ramon Gras, "apostem per plantes autofèrtils, que permeten cultius sencers d'una única varietat (amb una producció més consistent), i per varietats tardanes i extratardanes, que floreixen més tard i, per tant, poden resistir millor les gelades". Una altra de les línies de treball d'AWA són les ametlles ecològiques, cada vegada més valorades i demandades, especialment al nord d'EuropaUn súper aliment

L'ametller (Prunus dulcis) és un arbre de fulla caducifòlia que pertany a la família de les rosàcies. És originari de l'oest d'Àsia i nord-est d'Àfrica, on es cultiva de forma silvestre, i s'adapta bé a terrenys lleugers, secs i pedregosos. Avui és valorat pel seu fruit, l'ametlla, que conté un 2,3% d'hidrats de carboni, un 5,7% d'aigua, un 15,2% de cel·lulosa, un 18,7% de proteïnes i un 58,1% de greixos. L'ametlla és rica en vitamina B, D i minerals com el ferro, el magnesi, el calci, el fòsfor, el potassi i el zinc. Es consumeix tant com aperitiu, com a la cuina, formant part de salses o d'altres plats i estofats. A més, l'ametlla crua és bàsica en molts dolços, com el torró, els carquinyolis o els panellets, entre altres, i se'n fa llet, orxata i licors, com l'amaretto, sintetitzat a partir d'ametlles amargues. Des d'antic també s'ha utilitzat l'oli d'ametlla per tenir cura de la pell