Día mundial del medio ambiente

Les empreses tenen un paper determinant en la conservació del medi ambient i la biodiversitat. I, si es tracta d'una companyia que, a més a més, s'encarrega de gestionar el cicle integral de l'aigua –un recurs natural i escàs–, té també l'oportunitat d'incidir en la millora d'uns hàbitats –els aquàtics– que es troben en l'actualitat entre els ecosistemes més amenaçats del planeta. "A Agbar hem volgut fer públic el nostre compromís adherint-nos al Pacte per a la Biodiversitat, emmarcat dins de la Iniciativa Española Empresa y Biodiversidad (IEEB) de la Fundación Biodiversidad, depenent del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. Compartim les nostres experiències amb altres empreses, i reportem els nostres avenços en la gestió de la biodiversitat", explica Clara Rovira, responsable de Biodiversitat de la companyia.

Agbar ha incorporat
la gestió de la biodiversitat
en el dia a dia de l'empresa

El Pacte per a la Biodiversitat és només el punt de partida. "Estem incorporant la gestió de la biodiversitat en el dia a dia de la nostra activitat i en la presa de decisions. L'any 2016, després d'identificar quines oportunitats teníem per a la millora de l'entorn de les nostres instal·lacions, vam publicar la 'Guia operativa de conservació de la biodiversitat en el cicle integral de l'aigua', que ens serveix com a eina interna per desenvolupar els plans d'acció de biodiversitat a les instal·lacions que gestionem", afegeix Rovira.

El compromís de l'empresa es tradueix en diferents línies d'actuació en l'àmbit de la biodiversitat. "Una de les més prioritàries és la naturalització de les instal·lacions que gestionem, per tal que estiguin del tot integrades en el seu entorn natural i que afavoreixin les funcions ecològiques d'aquest entorn. Per exemple, en una zona de la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí que havíem d'enjardinar, estem creant un jardí de papallones. Abans l'enjardinament es feia seguint criteris estètics. Ara mirem que també sigui útil per a la conservació de la biodiversitat: seleccionem plantes que afavoreixin les espècies de papallones mediterrànies, que són polinitzadores i que en l'actualitat estan en declivi. I, a més a més, afavorim la creació d'un nou espai educatiu per a les visites escolars que rebem a la nostra instal·lació", apunta Rovira.

Aiguamolls de depuració d'Empuriabrava
FOTO: MINUARTIA

La naturalització de les instal·lacions del grup es tradueix en l'ús d'espècies autòctones en la jardineria –sovint per combatre els efectes de les espècies invasores– o en l'eliminació progressiva dels fitosanitaris i els herbicides en el manteniment de les zones verdes –que es poden substituir per mètodes de control biològic o promovent la fauna auxiliar, tot instal·lant caixes-nius d'ocells insectívors o refugis per a ratpenats, animals que fan la mateixa feina que els químics, però de forma totalment natural–. Tot això ja s'està aplicant a algunes de les instal·lacions gestionades a l'àrea metropolitana de Barcelona, i en el pròxim any es disposarà d'un pla d'implantació per la resta del territori.

A les instal·lacions gestionades per Agbar s'ha començat a utilitzar la fauna auxiliar per combatre les plagues. Marietes i ocells combaten allò que fins ara només combatíem amb l'ús de fitosanitaris i herbicides. A la foto principal, nius artificials per a les orenetes
FOTOS: AGBAR/ARCHIVO

Una altra línia d'actuació és la promoció de la infraestructura verda i blava, a través de solucions basades en la natura, que és com s'anomena a tota aquella infraestructura, que, a banda de la seva funció operativa principal, afavoreix els serveis que aporta la natura i evita la fragmentació del territori a escala ecològica. Són, per tant, infraestructures multifuncionals. Els aiguamolls de depuració del Delta de l'Ebre (veure pàgina) constitueixen, amb tota seguretat, l'exemple més paradigmàtic d'una infraestructura verda: a banda de complir amb la seva funció hidràulica –la depuració d'aigües dels cultius de l'arròs–, són un espai natural d'importància ecològica on nidifiquen nombroses aus i s'hi desenvolupen peixos i amfibis autòctons, alhora que permeten desenvolupar un turisme de natura i l'educació ambiental.

IMPLICACIÓ DELS TREBALLADORS

Una altra iniciativa en matèria de biodiversitat és el programa BiObserva, de voluntariat ambiental corporatiu (veure requadre). "S'emmarca dins el pla de voluntariat corporatiu d'Agbar Hangson, un projecte actiu que –a través de la implicació i la motivació de l'equip humà– converteix la companyia en un agent clau del desenvolupament sostenible de l'entorn més proper", explica Rovira, i afegeix que "BiObserva vol fomentar la implicació del personal de l'empresa en la conservació de la biodiversitat local, tot començant amb el coneixement de l'entorn natural de les instal·lacions municipals de tractament d'aigua gestionades per Agbar".

Els treballadors d'Agbar –operaris, capatassos, tècnics, responsables...– aprenen a reconèixer i a comptar les aus presents a les instal·lacions de la companyia, un fet que desperta en ells la capacitat d'observació de la natura i, en alguns casos, esdevé una nova afició: l'ornitologia. De moment, s'ha creat un portal web públic (www.biobserva.com/agbar), una aplicació per a dispositius mòbils, una llibreta de camp i un pòster on s'identifiquen 20 espècies d'ocells, i també s'han proporcionat binocles a cadascuna de les instal·lacions participants en la iniciativa.


Desenvolupament sostenible, en xifres

L'Informe de Desenvolupament Sostenible d'Agbar incorpora algunes dades que reflecteixen el compromís de la companyia amb la biodiversitat:
734 plantes de tractament
67 plantes de tractament en espais protegits Natura 2000
+800.000 € d'inversió en projectes de biodiversitat (Espanya i Xile)
Uns 580.000 € d'inversió en projectes de biodiversitat (perímetre Espanya)
+20.000.000 € invertits en accions ambientals el 2016


BiObserva, ciència ciutadana i corporativa

En el programa BiObserva, els treballadors registren l'observació d'ocells en el seu centre de treball. Es tracta d'una informació valuosa sobre la qualitat del medi: la presència de certs ocells, per exemple, indica que la qualitat de l'aigua del riu és bona. Per a l'empresa, tenir un coneixement precís de les seves instal·lacions i del seu entorn natural serà molt útil per gestionar la biodiversitat. Però del projecte també se n'aprofitaran les altres institucions participants: l'ICO –l'Institut Català d'Ornitologia– i SEO Bird Life –que imparteix les formacions fora de Catalunya– podran emprar els registres en els seus estudis. Els indicadors també formaran part de bases de dades europees, com l'Eurobird, que permeten fer estudis com per exemple sobre els canvis en la migració d'ocells fruit dels efectes del canvi climàtic. "El projecte es basa en la ciència ciutadana: sense els milers i milers de persones aportant dades de les seves observacions, aquests estudis no es podrien fer", assegura Rovira. Iniciatives d'aquest tipus fa temps que es desenvolupen arreu, i amb força èxit. La novetat de BiObserva és que aplica la ciència ciutadana en l'àmbit corporatiu. Més de 130 persones han assistit a alguna de les 14 formacions impartides, i prop de 80 voluntaris ja s'han inscrit al programa, que de moment ha registrat més de 3.900 observacions i 130 espècies diferents.