Impulsar la circularitat de l’aigua, clau per a un futur sostenible

És una realitat: el canvi climàtic impacta directament sobre la disponibilitat dels recursos hídrics, amb episodis meteorològics extrems (inundacions, sequeres, etc.) cada vegada més freqüents. La gestió de l’aigua es troba en un moment crucial. És necessari donar un impuls definitiu cap a un model circular que permeti dependre cada vegada menys de la pluja, diversificar les fonts d’abastament i salvaguardar aquest recurs natural insubstituïble per la vida i el planeta.

El Dia Mundial de l’Aigua, que se celebra el 22 de març, subratlla aquest any, sota el lema ‘Aigua per a la pau’, el paper de l’aigua com a element fonamental en l’estabilitat i el progrés de les societats. Precisament aquesta cooperació entre comunitats i països és essencial a l’hora de garantir l’accés a l’aigua i sanejament universal per a totes les persones, l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 6 establert a l’Agenda 2030.

Segons Nacions Unides, en el context actual de creixement de la població i també de demanda d’aliments, es preveu un increment de les necessitats de recursos hídrics d’entre el 20% i el 30% fins a 2050. Espanya és un dels països on més severament afecta el canvi climàtic, sent Catalunya i Andalusia les zones més impactades en aquests moments per l’escassetat hídrica.

La regeneració o com donar a l’aigua una nova vida

Davant aquest desafiament, es fa evident cada vegada més la necessitat d’impulsar la regeneració, és a dir; el tractament avançat de l’aigua residual que permet reutilitzar-la amb totes les garanties de qualitat, amb la finalitat de retornar-la a la natura o utilitzar-la en nous usos com l’agricultura, el reg de zones verdes i la neteja de carrers a les ciutats o per a les indústries.

Agbar, part del grup Veolia –referent mundial de la transformació ecològica amb solucions per la gestió d’aigua, energia i residus–, integra els principis de l’economia circular al centre de les seves activitats, amb les noves tecnologies i la digitalització com a palanques de canvi.

L’aposta del grup per la reutilització de l’aigua té un dels seus exemples més visibles a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que es troba en emergència per sequera. En aquesta regió, el 25% de la demanda total d’aigua ja es cobreix en l’actualitat amb aigua regenerada que es destina a usos agrícoles, industrials i urbans.

Ecofactoria del Baix Llobregat (Catalunya), referent en economia circular a nivell internacional

Ecofactoria del Baix Llobregat (Catalunya), referent en economia circular a nivell internacional

L’ecofactoria del Baix Llobregat, situada en un dels principals rius que abasteix la zona, és ja una autèntica fàbrica d’aigua regenerada que retorna al medi ambient gran part d’aquesta aigua. Una vegada reintroduïda al riu com aigua prepotable, en un cicle infinit que permet deixar enrere la dependència de la pluja, una planta potabilitzadora la recollirà aigües amunt per continuar el seu tractament i enviar-la a la xarxa de distribució. També s’injecta en pous de la zona amb l’objectiu de minimitzar la intrusió salina i millorar la qualitat de l’aigua dels aqüífers i s’utilitza per a altres usos, com la neteja de carrers i reg de parcs i jardins de diversos municipis de l’entorn, així com el reg agrícola. Ara la companyia planteja replicar aquest model a l’altre riu que delimita la ciutat de Barcelona, el Besòs, i donar un nou pas ferm cap a la sostenibilitat per garantir la resiliència hídrica de les més de 5 milions de persones que habiten a la regió metropolitana.

A la depuradora Cabezo Beaza (Múrcia), l'aigua regenerada s'usa principalment per a l'agricultura

A la depuradora Cabezo Beaza (Múrcia), l’aigua regenerada s’usa principalment per a l’agricultura

En aquesta mateixa línia, a Múrcia, una de les àrees agrícoles més importants d’Europa, la companyia Hidrogea, part del grup, tracta més de 24.000 metres cúbics d’aigua al dia a la depuradora de Cabezo Beaza, amb el que es reguen més de 4.300 hectàrees de conreu al camp de Cartagena. El sistema de regeneració d’aigua d’aquesta depuradora està enfocat principalment per a la reutilització de l’aigua en l’agricultura, i gràcies a ella els agricultors d’aquesta regió poden produir anualment més de 412.000 tones d’hortalisses i sostenir la producció en un context de sequera.

Motor de progrés social

A més de promoure una gestió sostenible dels recursos naturals, el grup promou mesures per millorar la qualitat de vida de les persones, especialment aquells col·lectius en situació de vulnerabilitat. Així, a través de la creació d’oportunitats educatives o la millora de l’ocupabilitat, entre altres accions destacades, Agbar es posiciona com un actor determinant en la promoció del desenvolupament sostenible i el benestar social.

Per a això, la col·laboració sostinguda amb les administracions i els actors locals ha estat clau en la trajectòria de la companyia, i sens dubte marca el camí. És fonamental seguir impulsant accions col·lectives transformadores per avançar en un model de gestió de l’aigua més sostenible, resilient i inclusiu, per a les generacions futures.

 

Aigües de Barcelona, reconeguda com a Empresa de l’Any 2023 per la seva contribució a un futur més sostenible

El premi reconeix el treball d’Aigües de Barcelona per fer possible una doble transformació, mitjançant les aliances publicoprivades. D’una banda, la transformació ecològica cap a un futur més sostenible, amb un full de ruta orientat a impulsar models circulars, com ara l’aigua regenerada, per fer front a la sequera i l’emergència climàtica; de l’altra, una de social per contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones. L’aposta és clara: un model de ciutat que posi les persones al centre mitjançant accions que, sempre des de la col·laboració i el treball conjunt amb els ajuntaments i les entitats socials, generin oportunitats entre la ciutadania, amb especial sensibilitat cap a les persones en situació de vulnerabilitat.

Amb aquest compromís, alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i el propòsit de la companyia, Aigües de Barcelona va regenerar 57,9 hm3 d’aigua residual depurada durant l’any 2023, un recurs que ja suposa el 25% de l’aigua que es consumeix a l’àrea metropolitana. A més, la companyia, des del 2021, ha contribuït a millorar l’ocupabilitat i la qualitat de vida de més de 5.000 persones en situació de vulnerabilitat, en col·laboració amb 38 entitats socials del territori, 11 ajuntaments i la Diputació de Barcelona.

Ciril Rozman, vicepresident d’Aigües de Barcelona, ha agraït en nom de la companyia la concessió d’aquest premi, que reconeix “l’esforç i el treball de les més de 1.100 persones que formen part de la companyia per garantir la màxima qualitat del servei a més de 3 milions de persones de l’àrea metropolitana de Barcelona les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any”. En aquest sentit, Ciril Rozman ha reconegut que aquesta distinció “és un estímul per continuar treballant com ho fem sempre: amb passió, talent, dedicació i vocació de servei per garantir a la ciutadania una gestió sostenible i responsable de l’aigua”.

Els premis són un referent del panorama socioeconòmic de Catalunya des de fa més de quatre dècades, a través dels quals El Periódico posa en valor l’esforç del teixit industrial català i la seva aportació a la construcció d’una societat més equitativa i de progrés.

Agbar participa en diversas activitats del Mobile World Congress 2024 sobre tecnologia, innovació, talent i sostenibilitat

Durant les primeres jornades del MWC 2024, Ramón López, responsable d’Ecosistemes a Cetaqua, la xarxa de centres tecnològics d’Agbar, i Cristina Ramos, tècnica d’Innovació, han participat en l’Open Innovation Challenge organitzat per ACCIÓ – Agència per a la competitivitat de la Generalitat de Catalunya – al fòrum 4 Years From Now (4YFN), la trobada de referència per a startups tecnològiques del MWC. En aquest espai de trobada, els equips d’Agbar s’han reunit amb més de 30 startups internacionals amb l’objectiu d’avaluar les tecnologies presentades i valorar potencials col·laboracions.

A més, Ramón López ha intervingut, també en el marc de 4YFN, a la taula rodona “Corporate Venturing: col·laboració entre empreses i startups per impulsar la innovació al següent nivell”, on hi ha destacat el model d’innovació oberta pel qual aposta Agbar, amb la finalitat de detectar tecnologia disruptiva i oferir als seus clients solucions òptimes.

D’altra banda, durant la tercera jornada del congrés, Guillermo Pascual, director de la divisió de Solucions i Tecnologies d’Agbar, ha participat en una taula rodona titulada “Transició verda i digital en sectors clau: Aigua i Energia”, impulsada per Telefónica. En aquest fòrum ha remarcat com les tecnologies de Smart Metering estan transformant la forma en què s’analitzen les dades i ha indicat que, gràcies als sensors IoT, es poden monitoritzar els actius municipals en temps real i optimitzar els serveis per a la ciutadania. El diàleg a la taula, en la qual també ha participat Redeia, a més de Telefónica i Agbar, s’ha centrat en la importància de la tecnologia en la transició cap a un futur net-zero, un dels objectius clau del Pacte Verd Europeu (Green Deal).

A l’última jornada del Mobile World Congress 2024, en un panell sobre innovació i Business Prototyping, que ha reunit perfils relacionats amb la innovació corporativa de diverses indústries, Catalina Balseiro, directora de Retorn d’Innovació de Cetaqua, ha destacat la rellevància d’un enfocament àgil i flexible en el llançament de nous models de negoci d’èxit. En aquest sentit, s’ha posat també en valor Cetaqua, la xarxa de centres tecnològics de l’aigua impulsada per Agbar, que permet desenvolupar projectes de R+D que després es poden aplicar en les operacions del grup.

Simultàniament, a la Talent Arena del congrés, s’ha dut a terme la sessió “Real time data engineer at scale”, sobre el desafiament de la gestió de dades massives a les corporacions. Aquesta activitat ha inclòs una xerrada inspiracional, seguida d’una taula rodona en la qual ha participat David Porta, director de Data, IA i Automatització intel·ligent a Synectic, la companyia tecnològica del grup Agbar, que ha assenyalat la necessitat d’orientar sempre la tecnologia a les necessitats de negoci, així com la importància de comptar amb perfils especialitzats però que treballin en equip per desenvolupar solucions conjuntament. A continuació, s’ha celebrat un taller que ha generat interès especialment entre els perfils més joves.

El Mobile World Congress és una dels trobades de referència del sector tecnològic a nivell global, i el major esdeveniment relacionat amb la innovació i la mobilitat. Es celebra a Barcelona des de l’any 2006 i durant la seva 18a edició, que s’ha dut a terme el 2024, la intel·ligència artificial (IA) ha estat la principal protagonista, seguida pels avenços en la tecnologia 5G i 6G. El congrés ha comptat amb més de 2.400 companyies expositores i més de 100.000 assistents.

Agbar col·labora amb la Louis Vuitton 37th America’s Cup per promoure conjuntament solucions per preservar l’aigua

L’ús d’aigua regenerada subministrada per Agbar, que també és Official Water Utility Partner de la Louis Vuitton 37th America’s Cup, garantirà una reducció significativa del consum d’aigua de l’esdeveniment amb accions com la neteja dels AC75, AC40 i embarcacions de suport.

L’aigua regenerada és aigua tractada que, després d’un tractament avançat, s’utilitza per a noves finalitats, en aquest cas per a la neteja dels vaixells de regata i de suport del Defender, Emirates Team New Zealand, i de totes les embarcacions de suport de la Louis Vuitton 37th America’s Cup.

Agbar America's Cup Agua

Promovent la circularitat de l’aigua, és possible reduir la pressió sobre els recursos hídrics, especialment l’aigua potable. Aquest enfocament en la preservació de l’aigua és una qüestió essencial en el context de sequera que es viu a Catalunya i altres parts d’Espanya, agreujada pel canvi climàtic.

Tots els equips que competeixen a la Louis Vuitton 37th America’s Cup han estat informats pels organitzadors de l’esdeveniment, America’s Cup Event, i se’ls ha requerit que conservin l’aigua tant com sigui possible abans de la regata i que posin en marxa solucions que promoguin la sostenibilitat i el reciclatge de l’aigua sempre que sigui possible.

A través de l’acord amb Agbar, aquesta aliança posa en marxa diverses accions per contribuir als objectius generals de sostenibilitat de l’esdeveniment, que inclouen, entre d’altres, la mesura de l’impacte mediambiental dels esdeveniments a través de les empremtes de carboni i hídrica, l’establiment de fonts d’aigua potable a tot el recinte de l’esdeveniment i, com ja s’ha mencionat, garantir una reducció significativa del consum d’aigua amb l’ús d’aigua regenerada per a la neteja dels AC75, AC40 i embarcacions de suport.

Les diferents etapes de la 37a America’s Cup de Louis Vuitton – el trofeu esportiu més antic del món – es desenvoluparan entre juny i octubre d’aquest any, al voltant del Port Vell i al llarg de la platja fins al Port Olímpic de Barcelona.

Diversos projectes d’Agbar premiats als go!ODS del Pacte Mundial de Nacions Unides Espanya

Així, durant la cerimònia dels Reconeixements go!ODS, celebrada a l’Auditori Rafael del Pino a Madrid, el grup Agbar ha estat guardonat amb tres projectes.

A la categoria de l’ODS 11 per aconseguir ciutats i comunitats sostenibles, s’ha premiat el projecte Regreen, desenvolupat per Aigües de Barcelona i Cetaqua. Regreen neix amb l’objectiu d’utilitzar un recurs alternatiu com és l’aigua regenerada per a l’agricultura hidropònica en entorns urbans, promovent un nou ús d’aquest recurs hídric renovable. El projecte ha estat present en diferents municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona per conscienciar a la societat sobre el potencial de l’aigua regenerada i els beneficis que aquesta aporta. El premi ha estat recollit per Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, i Joana Tobella, responsable d’Innovació d’Aigües de Barcelona.

D’altra banda, el projecte Guardian ha estat reconegut com la millor iniciativa dins de l’ODS 15, dedicat a la conservació de la vida d’ecosistemes terrestres, per la seva innovació en la prevenció d’incendis forestals. El projecte, ubicat a Riba-roja de Túria i Paterna (València) i liderat pels dos ajuntaments, Hidraqua, Cetaqua, Medi XXI, la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, ha permès dissenyar i construir un sistema que utilitza aigua regenerada per a la prevenció i defensa contra els incendis forestals de risc especial i incidència que es donen en zones com el Parc Natural del Túria i llocs on conviuen les vivendes amb els espais naturals. Aquesta iniciativa ha rebut finançament europeu de la convocatòria per a projectes europeus UIA. El premi ha estat recollit per Javier Anguiano, gerent d’Operacions de Hidraqua, juntament amb l’alcalde de Paterna Juan Antonio Sagedro, i representants de Riba-roja de Túria.

Pel que fa a acció social, els premis go!ODS han reconegut el projecte d’alfabetització Punt TIC del programa Digitalitza’t de L’H6.0 al barri de La Florida de L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), per la seva tasca per assolir l’ODS 4, orientat a una educació de qualitat i la millora de la vida de les persones. Aigües de Barcelona impulsa aquest projecte de lluita contra la bretxa digital al barri de La Florida juntament amb la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat i la Fundació Sargim. Aquesta aliança ha servit per reforçar, consolidar i ampliar un espai que promou l’alfabetització digital i l’accés gratuït a les noves tecnologies, dotat d’equipament informàtic, acompanyament i assessorament personalitzat, i que l’últim any ha atès a més de 8.400 persones a través de joves del barri contractats per realitzar aquesta tasca. El premi ha estat recollit per Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, juntament amb els partners del projecte.

Segons l’últim informe de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial, les organitzacions són cada vegada més conscients de la importància d’innovar per aconseguir un món més pròsper, verd i inclusiu. De fet, ja pràcticament la meitat de les empreses espanyoles està duent a terme algun tipus d’innovació amb un enfocament en sostenibilitat, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), buscant solucions transformadores per a les persones i el planeta.

En aquesta línia, els Reconeixements go!ODS tenen per objectiu identificar i donar suport a aquells projectes innovadors que contribueixen als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Per a aquesta quarta edició, es van presentar més de 500 candidatures, de les quals es van nominar 51 projectes finalistes, en particular per la seva aposta en innovacions fonamentades en aliances a través de la intel·ligència artificial, la creació de materials eco-intel·ligents, així com la reutilització i el reciclatge. Els projectes guanyadors han estat 17, un per cada ODS, que han obtingut un reconeixement físic a mode de títol honorífic i un segell de valor que certifica la seva innovadora contribució a l’Agenda 2030.

Agbar reafirma el seu compromís amb Creu Roja per a seguir impulsant la transformació social

Per part de Creu Roja hi han assistit Ángeles Cacereño, nova coordinadora general de Creu Roja Espanyola; Maika Sánchez, directora d’Ocupació de Creu Roja Espanyola; Josep Quitet, president de Creu Roja Catalunya; i Anna Sabaté, Coordinadora de Creu Roja Catalunya. Per part d’Agbar, hi han estat presents Felipe Campos, director d’Acció Social; Carmen Piñán, subdirectora d’Acció Social; i Nerea Plaza, responsable d’Acció Social.

D’entre les accions realitzades dins el marc de la col·laboració entre Creu Roja i Agbar els últims mesos destaca especialment el projecte OLA, que busca empoderar persones en situació de vulnerabilitat que reben alguna bonificació a la factura de l’aigua, combinant la cobertura estable de les seves necessitats bàsiques amb un programa específic de millora de la seva ocupabilitat i desenvolupament de competències. Aquest projecte, que es va iniciar a l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona, s’ha estès a altres municipis, com Salou, Constantí o Vila Seca, a Catalunya, i a altres ciutats d’Espanya, com Lleó o Alacant, i s’estudia el seu desplegament a altres municipis els propers mesos.

Així mateix, s’han posat en marxa altres iniciatives com són accions de voluntariat corporatiu, campanyes de resposta a emergències o la gestió conjunta de fons i tarifes socials en relació al servei d’aigua per tal d’arribar a aquelles persones que es troben en una situació de més vulnerabilitat, entre altres iniciatives destacades. 

Aquesta col·laboració amb Creu Roja s’emmarca dins l’estratègia d’acció social d’Agbar que, como agent de transformació social, busca generar oportunitats per a les persones dins l’àmbit local a través d’alliances d’impacte amb eixos prioritaris  d’activitat: el desenvolupament de les oportunitats educatives, la millora de l’ocupabilitat de les persones i la creació de comunitats sostenibles.

Agbar participa al seminari sobre aliances públic-privades de la gestió de l’aigua a Santiago de Xile

Durant la seva intervenció, Àngel Simon ha recordat els inicis d’Aigües Andines i l’aposta decidida de l’empresa per fer realitat la modernització del sistema d’aigües, i especialment del sanejament, a Xile. Gràcies a l’aplicació de coneixement, tecnologia i capacitat d’innovació, Santiago va ser la primera metròpoli de llatinoamèrica en tractar el 100% de les seves aigües residuals. En aquest recorregut de 25 anys de transformació en la gestió de l’aigua i del medi ambient, destaquen projectes clau com la renovació i modernització del Zanjón de la Aguada i la descontaminació del riu Mapocho, que travessa la Regió Metropolitana.

En aquest context, Àngel Simon ha declarat: “A cada moment hem d’anticipar-nos i seguir actuant, amb la base de les aliances públic-privades, davant els reptes socials i mediambientals de la gestió del recurs hídic en un país de referència en aquest àmbit com és Xile. Hem de continuar innovant, en el moment actual, per incrementar la resiliència davant el canvi climàtic, atents a les expectatives dels grups d’interès”.

En un context de lluita contra el canvi climàtic, un dels majors reptes del país, una fita important és la transformació de les plantes de tractament d’aigües residuals en biofactories, un projecte reconegut per l’ONU com una de les millors iniciatives davant el canvi climàtic (premi ‘Momentum for Change’). En recuperar aigua per a nous usos, valoritzar els residus i generar energia renovable per a la seva pròpia gestió, les biofactories contribueixen a la reducció de les petjades hídrica i de carboni de les operacions del grup.

De cara al futur, Aigües Andines busca posicionar Santiago com a ‘biociutat’, mitjançant una nova mirada per fer front als efectes del canvi climàtic impulsant la resiliència i la seguretat hídrica sostenible en el temps per a la pròpia ciutat i els més de 8 milions d’habitants de la Regió Metropolitana. Aquesta iniciativa considera una sèrie de projectes, amb pilars centrats en la recerca de noves fonts d’aigua, resiliència, un major aprofitament d’aigües subterrànies i solucions basades en la natura, juntament amb un ús responsable del recurs.

D’altra banda, durant el debat s’ha reflexionat sobre la rellevància del paper del regulador, i Àngel Simon ha destacat la necessitat de comptar amb un regulador que estableixi regles clares, complint amb la normativa vigent, i que tingui una visió a llarg termini.

També s’ha reflexionat sobre els principis i valors del model d’empresa actual. En aquest sentit, el propòsit, és a dir, la raó d’existir que vincula i aporta cohesió a totes les persones que formen part d’una organització o que s’hi relacionen, juga un paper fonamental. Recentment, Aigües Andines ha renovat el seu propòsit, que és “A Aigües Andines ens compromet la sostenibilitat dels serveis d’aigua i sanejament que oferim a les persones, contribuint a que visquin sempre en un entorn saludable”.

En aquest debat hi han participat Juan Eduardo Saldivia, ex superintendent de Serveis Sanitaris; Carolina Leitao, alcaldessa de Peñalolén i presidenta de l’Associació Xilena de Municipis (ACHM); i Sergio Campos, cap de la Divisió d’Aigua i Sanejament del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) que han coincidit en la rellevància de seguir impulsant el model de col·laboració públic-privada, que s’ha consolidat com un model d’èxit en sectors com aquest, que requereixen de grans infraestructures.

En el seminari s’han inclòs també casos d’èxit a Espanya, amb les intervencions, a la taula rodona “Inspiració per al pròxim cicle: experiència internacional per fer front al desafiament mediambiental”, de María Francisca Carazo, alcaldessa de Granada i presidenta de l’Empresa Municipal de Subministrament i Sanejament de Granada (EMASAGRA); Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat i vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB); Rafael Romeo, president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre; així com Federico Ramos, director general de Veolia Madrid Aigua i ex secretari d’Estat de Medi Ambient d’Espanya.

Durant dos dies, s’ha fet una anàlisi i una reflexió profunda del model de gestió de l’aigua, mirant també els desafiaments de cara al futur. El segon dia s’ha centrat en la gestió integrada de conques, amb especial focus en l’agricultura. L’esdeveniment ha comptat amb la participació d’Eduardo Frei Ruiz-Tagle, ex president de la República i president del CPI; Jéssica López, ministra d’Obres Públiques; Esteban Valenzuela, ministre d’Agricultura; i de Daniel Tugues, director general d’Aigües Andines, entre d’altres personalitats rellevants.

Agbar i la Fundació Aquae col·laboren un any més amb les beques ‘Oportunitat al Talent’ de la Fundació ONCE.

L’acte d’entrega de les beques ‘Oportunitat al Talent’, que en les seves deu edicions han beneficiat un total de 822 universitaris amb discapacitat, va tenir lloc a principis d’aquesta setmana a la seu de la Fundació ONCE a Madrid. Per part del grup Agbar, Imma Morón, representant de la Fundació Aquae i responsable d’Equitat d’Agbar, va participar en l’entrega de beques.

El programa ‘Oportunitat al Talent’ de la Fundació ONCE pretén ajudar els joves amb discapacitat a desenvolupar un bon projecte acadèmic, però també atreure el seu talent i aprofitar-lo per a la seva inserció en el món empresarial i facilitar-los així l’accés a llocs de treball tècnics i altament qualificats. En aquesta nova edició destaca el creixement en la demanda de beques per a la mobilitat internacional i la modalitat de beques per a formació professional de grau superior, que es convoquen per segon any, atenent la demanda d’estudiants de Formació Professional i la necessitat de promoure aquests estudis d’alta demanda laboral, especialment en els sectors de l’economia verda i digital.

Concretament, enguany es van lliurar un total de 85 beques. Dels 85 estudiants becats, 31 tenen discapacitat física; 21, visual; 17, múltiple; 12, psicosocial, i 4, auditiu. Pel que fa a les beques finançades per Agbar i la Fundació Aquae, es tracta de dues beques: una per a una persona en màster de Meteorologia i Geofísica i una altra de primer de Biotecnologia, que a més practica esports de competició, hoquei i futbol en cadira de rodes.

L’acte, presentat per Isabel Martínez Lozano, directora de Programmes amb Universitats i Promoció del Talent Jove de la Fundació ONCE, va comptar amb la participació de José Luis Martínez Donoso, director general de la Fundació ONCE; Pilar Villarino, directora executiva del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI); Maribel Ramírez, coordinadora del Grup de Treball Diversitat i Discapacitat de CRUE-Asumptes estudiantils i vicerectora de la Universitat d’Almeria; Rafael Romanillos, líder del Be Completely You a Fujitsu Espanya, en representació de les empreses col·laboradores, i tres dels becats en aquesta edició: Nuria Rivera, Isabel González-Barba Gómez i Guillem León Vivas.

L’aliança d’Agbar amb la Fundació ONCE s’emmarca en l’estratègia d’acció social del grup, en l’àmbit relatiu al desenvolupament d’oportunitats educatives, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, especialment l’objectiu nº4 per a l’estímul d’una educació inclusiva, equitativa i de qualitat per a totes les persones.

Agbar rep un premi de La Razón per la seva aposta per la reutilització de l’aigua a Catalunya en un context de sequera

Durant l’esdeveniment de lliurament dels guardons, celebrat aquest dimecres, 20 de desembre, a la seu de Foment del Treball a Barcelona, Jorge Manent, director general d’Aigües de Barcelona (part del grup Agbar), ha estat qui ha recollit el premi. L’acte, presentat per la periodista Marina Castaño, ha comptat també amb la participació de Francisco Marhuenda, director de La Razón, i de Santiago García-Nieto, vicepresident de Foment.

Actualment, Catalunya viu la sequera més severa de la seva història des que hi ha registres. L’àrea metropolitana de Barcelona es troba en estat de preemergència per sequera i, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), es preveu decretar l’emergència al gener de 2024 si la previsió de pluges no canvia. En aquest context, sobre la base dels principis d’economia circular, Agbar aposta per la regeneració i reutilització de l’aigua, permetent donar una nova vida a les aigües residuals per a nous usos per a les ciutats, la indústria i l’agricultura (com la irrigació de zones verdes i de camps agrícoles, la neteja de carrers, etc). Un exemple d’iniciativa, entre un mix de diverses solucions, desenvolupada pel grup des de fa més de dues dècades, que contribuirà a diversificar les fonts d’aigua disponible amb un nou recurs vital. A l’entorn metropolità de Barcelona, l’aigua regenerada suposa ja un 25% del consum total d’aigua.

En el seu discurs d’agraïment, Jorge Manent, director general d’Aigües de Barcelona, ha destacat que l’aigua regenerada representa una resposta sostenible a la sequera, permetent assegurar la resiliència hídrica de les ciutats, sense dependre de la pluja o de l’extracció d’aigua de recursos superficials i subterranis. Així mateix, el directiu ha declarat que amb aquest premi es reconeix la tasca de tots els professionals del grup compromesos amb la reutilització de l’aigua, un esforç realitzat de manera conjunta i coordinada amb l’administració.

Per tercer any consecutiu, els Premis Catalunya pretenen reconèixer aquelles empreses, professionals i organitzacions que, amb el seu treball, contribueixen al desenvolupament econòmic del país. En aquesta edició s’han reconegut 18 iniciatives, relacionades amb la innovació i la sostenibilitat, entre d’altres.