Dia mundial del vàter

La sequera es defineix com aquell període d'absència o deficiència perllongada de precipitació en una zona. A Catalunya és un terme que s'ha utilitzat nombroses vegades, ja que el tipus de clima que tenim ens porta a patir diversos períodes de sequera. Es diu que aquí, no sap ploure.

La irregularitat de les pluges ens fa ser un país vulnerable. La repercussió de les sequeres engloba el medi ambient, la societat i l'economia. Però només se'ns activa l'alerta quan ens toca de prop. Des de fa unes setmanes el col·lectiu que més sento que reclama la pluja és el dels boletaires. Quan s'acosta la tardor i les previsions són de poca aigua, els amants de caçar bolets ja demanen quan arribarà el temporal desitjat. És llavors quan treuen el cap al bosc i s'adonen que tot està ben sec. Recorren les zones on saben que es fan bolets i veuen que sense aquesta aigua és impossible que surtin. Aquest és el moment en el qual noten realment la falta d'humitat. Aleshores arriba un temporal de pluja d'un parell de dies. Una situació, per exemple, que deixa entre 50 i 100 litres per metre quadrat a tot el país. Els boletaires encreuen els dits perquè no arribi el fred de cop i tampoc bufi fort el vent. Esperen aquells 15 dies i surten a omplir els cistells. Però aleshores, després d'aquesta pluja i dels beneficis a curt termini, es dona un cop d'ull als embassaments. Dos dies de pluja intensa que no han servit per fer pujar el nivell. El terreny estava tan sec que ha rebut aquesta aigua amb els braços oberts i l'ha absorbit. Sabent que potser no tornarà a ploure fins d'aquí uns quants dies. Resulta doncs que l'aigua que havia d'arribar als embassaments es queda pel camí. S'aprofita, però no s'emmagatzema. Així doncs, toca posar-se la paraula sequera a la boca. I aquest fet ja fa uns quants anys que es repeteix.

La repercussió de les sequeres engloba el medi ambient, la societat i l’economia del país

Els canvis que està patint el clima també afecten les pluges, i les últimes tardors ens tenen amb l'ai al cor fins que no arriben temporals més seguits i importants. Però no sempre acaben arribant. Abans del pont de la Puríssima hi ha un altre col·lectiu que treu el cap per la finestra i després de gaudir d'una tardor suau i agradable, amb dies de sol que sempre són més benvinguts, aleshores s'adona que no està plovent i tampoc nevant! Són tota aquella gent que viu o gaudeix del món de l'esquí. Encreuen els dits i demanen que arribi un temporal que faci canviar radicalment la situació. Econòmicament a casa nostra hi ha molta gent que viu de la neu però, perquè arribi, cal que uns quants dies ens abriguem i sortim amb el paraigua al carrer. Fa mandra, però és el peatge que cal pagar per després obtenir els beneficis d'una afició com és l'esquí. I amb tot això, encara es té un ull damunt els embassaments. Si la falta de pluja a la tardor no els ha deixat en un bon lloc, les pluges i nevades que poden arribar quan s'encara l'hivern seran d'una gran ajuda i una futura reserva en forma de neu que acabarà arribant a bon port.

I si ens plantem a l'estiu amb dèficit d'aigua, aleshores s'encenen moltes alarmes, i una d'elles és la dels boscos, més vulnerables a patir incendis. Aquest problema ens afecta a tots i aquí ja es pot arribar a situacions tan extremes com danys personals.

Tots patim d'una manera o d'una altra la sequera, sigui per sortir a gaudir, per viure o per desenvolupar les activitats econòmiques del nostre país. Cal ser conscients de com n'és de valuosa l'aigua durant tot l'any, i no només quan la seva absència ens toca de prop.


Comptadors intel·ligents per controlar telemàticament el consum

Aigües de Barcelona està actualitzant el seu parc de comptadors per guanyar en precisió en el mesurament dels consums i per desenvolupar el sistema de telelectura. Aquest sistema permet conèixer telemàticament les dades sobre el consum d'aigua d'un domicili o d'una empresa, fet que possibilita a la companyia disposar d'un millor coneixement i gestió del consum per part dels usuaris, així com una anticipació en la resolució de possibles fuites no desitjades. El servei disposa d'un sistema d'alarmes que detecta quan s'estan produint consums continuats que superen les mitjanes registrades per cada client, així com la identificació de possibles fraus.

Els avisos específics s'activen per informar de qualsevol incidència registrada, i l'usuari els rep, en temps real, a través del mitjà que hagi escollit, sigui per missatge de SMS o per correu electrònic.
També es pot accedir a les dades a través de qualsevol connexió a internet, mitjançant un entorn adaptable a les necessitats del client.
Actualment Aigües de Barcelona està implementant una xarxa de concentradors de lectures en què es rebrà la informació registrada pels equips de mesurament.

Amb aquest propòsit, s'estan signant diferents convenis amb els municipis de l'Hospitalet de Llobregat, Begues, Castelldefels, el Papiol, Viladecans, Torrelles de Llobregat, Sant Climent de Llobregat i Pallejà.