Dia mundial del vàter

En els últims anys, s'ha incrementat enormement el nombre de persones que les utilitza, no només per a la higiene de nadons, sinó també d'adults, neteja de banys, pantalles, mobles... El problema sorgeix quan l'ús de les tovalloletes s'equipara al del paper de vàter i es llancen indiscriminadament a l'inodor. Aquest hàbit inadequat està passant una costosa factura a escala econòmica i mediambiental.

Actualment, tones de tovalloletes humides s'aboquen en els vàters, el que causa nombrosos embussos a la xarxa de clavegueram i dispara el cost de tractament de residus a les plantes depuradores. I és que mentre que el paper higiènic es desintegra en l'aigua gairebé per complet (95%), les tovalloletes humides ho fan només el 36% després de dos dies a l'aigua, segons una anàlisi de l'OCU.

És a dir, que aquest tipus de producte no és biodegradable –encara que sovint ho indiquin erròniament les seves etiquetes–, ja que a més de cel·lulosa contenen fibres sintètiques i substàncies que impregnen el teixit –conservants, hidratants, etc.–, de manera que no desapareixen de l'ecosistema amb la mateixa rapidesa que el paper de vàter.

LA SENSIBILITZACIÓ ÉS CLAU

Tot i que és complicat mesurar l'impacte econòmic que comporta, EUREAU –l'associació europea d'empreses d'abastament i sanejament– estima que genera una despesa d'entre 500 i 1.000 milions d'euros a l'any a tot Europa. I segons dades d'AEAS (Associació Espanyola d'Abastament d'Aigües i Sanejament) a Espanya provoca pèrdues properes als 200 milions d'euros anuals, el que suposa un augment total dels costos de gestió del cicle integral de l'aigua d'entre un 4% i un 6%. El percentatge s'eleva al 18% en el cas de despeses de manteniment de les depuradores.

Aigües de Barcelona llança la segona edició de la campanya "Stop tovalloletes al vàter"

Per conscienciar la població del problema, l'any passat Aigües de Barcelona va posar en marxa la campanya "Stop tovalloletes al vàter" en cinc municipis del Baix Llobregat els residus dels quals es tracten a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) Gavà Viladecans: Sant Boi de Llobregat, Gavà, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i Castelldefels. Durant l'activitat, es van realitzar accions a bars, restaurants, escoles i mercats municipals, així com sessions de sensibilització i el repartiment de més de mil papereres de bany.

Aquesta iniciativa ha demostrat tenir un efecte positiu, ja que un any després l'acumulació d'escombraries a l'EDAR Gavà Viladecans s'ha reduït significativament, de manera que l'impacte mediambiental també va disminuir: així, es va passar de 265,22 tones de residus de desbast –procedents del pretractament– en els primers nou mesos de 2.016 a 243,64 tones en els primers nou mesos de l'any 2017.

Aquest any la campanya "Stop tovalloletes al vàter" es focalitzarà en els municipis de Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet, i tres districtes de la ciutat de Barcelona –Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris– les aigües residuals dels quals vagin a parar a l'EDAR Besòs.La primera edició de la campanya "Stop tovalloletes al vàter" d'Aigües de Barcelona va tenir una excel·lent acollida a Sant Climent del Llobregat, un dels municipis del Baix Llobregat on es va desenvolupar

SEMPRE A LES ESCOMBRARIES

L'objectiu va més enllà de sensibilitzar els ciutadans perquè siguin conscients que les tovalloletes no són biodegradables com el paper: es pretén a més reduir el nombre d'aquests productes que arriben a les depuradores pràcticament intactes.

Per Ignasi Batallé, cap de planta de l'EDAR Besòs, “el més important és que la gent sigui conscient que un gest molt senzill com és tirar les tovalloletes al vàter comporta moltíssims problemes, que comencen en el mateix domicili o la comunitat de veïns, ja que primer es poden acumular en les canonades. Un cop això passa pels baixants de l'edifici, en els mateixos col·lectors de la ciutat també s'acumulen les tovalloletes. Es tracta d'un problema nou que fa uns anys no teníem”.

D'altra banda, Batallé destaca les conseqüències ambientals: “En èpoques de pluges intenses, la xarxa de sanejament no té capacitat de tractar tota l'aigua, i va a parar a la mar amb tot el que porta, afectant negativament a la pesca”. Quan les fibres sintètiques de les tovalloletes passen a l'aigua residual, es contribueix a la contaminació dels ecosistemes amb microplàstics. Així, segons l'Institut Espanyol d'Oceanografia, un de cada sis peixos comestibles conté microplàstics al seu estómac.

No es tracta de deixar d'usar tovalloletes, sinó de llançar-les sempre a la paperera

En definitiva, no es tracta de deixar de fer servir tovalloletes humides, però sí de racionalitzar el seu consum i sobretot, dipositar-les sempre en una paperera. Els fabricants són assenyalats com a responsables de l'origen del problema, que és la confusió que genera l'etiquetatge. En aquest sentit, Batallé argumenta que “les tovalloletes humides s'han estès com una plaga perquè a la gent li resulten molt còmodes i sovint les tiren al vàter en llegir en l'envàs que pot fer-se”. Per això, associacions de consumidors els exigeixen que retirin aquells missatges que indiquin que les tovalloletes són d'un sol ús, biodegradables o les qualifiquin de “paper higiènic humit”, ja que indueixen a error.

Avui dia, no hi ha una normativa sobre quins productes es poden tirar al vàter i quins no.


Cap a l'estandardització
internacional de les etiquetes

El mal ús de les tovalloletes humides preocupa el món occidental, com demostra l'èxit de la campanya internacional de conscienciació iniciada fa uns anys i batejada com a PPP (Only flush Pee, Poo and Paper; és a dir, “al vàter, només llençar orina, excrements i paper”). Un compromís al qual s'han adherit 300 empreses i entitats operadores de serveis d'aigua urbana de 17 països. Entre elles, 77 companyies i entitats espanyoles, com Aigües de Barcelona, Sorea, Suez Water Spain, Consorcio de Aguas Bilbao-Bikzaia, Canal de Isabel II, Comaigua, Fundación Global Nature, Asociación Vertidos Cero, o Acciona Agua, encapçalades per l'Associació espanyola d'Abastament d'Aigua i Sanejament (AEAS), promotora d'aquesta iniciativa a Espanya.

Els signants d'aquesta declaració acorden que totes les tovalloletes i productes d'higiene personal han d'estar clarament etiquetats com a “no llençar pel vàter” i ser rebutjats a la paperera o les escombraries. Almenys fins que s'acordi un estàndard tècnic desenvolupat entre els fabricants i el sector de l'aigua. I és que de cara al futur s'espera que les noves innovacions en materials facin possible que alguns productes siguin etiquetats com a “aptes per tirar pel vàter” una vegada compleixin amb una norma consensuada, preferiblement ISO.

Els requisits clau per a aquest esperat estàndard inclouen que el producte es fragmenti ràpidament, la no flotació en l'aigua, que no contingui plàstics o productes similars i que només estigui compost per materials que es degradin fàcilment en una varietat d'entorns naturals.